ترانک یا ترانکینگ چیست

در اراتباطات مدرن، از فناوری های گوناگونی برای دسترسی آسان چندین کاربر به شبکه استفاده می شود؛ یکی از این فناوری ها ترانک یا ترانکینگ است. با استفاده از ترانک، می توان مدارها، کانال ها، خطوط حامل و فرکانس ها را در اختیار تعداد زیادی کاربر قرار داد. در روش ترانکینگ، علاوه بر جلوگیری از بهم ریختگی کابل کشی دیگر نیاز نیست که برای هر کاربر کانال مجزایی فراهم شود.

ترانکینگ ابتدا در سیستم تلگراف و بعدها در کابل کشی تلفن استفاده می شد؛ با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، این روش در کابل کشی شبکه و مخابرات نیز به کار برده شد. امروزه ترانکینگ در IT و ارتباطات از راه دور نقش مهمی ایفا می کند. در این مقاله به تعریف ترانک، کاربرد و انواع آن پرداخته می شود.

ترانک چیست؟

ترانک یا ترانکینگ به کانال هایی اطلاق می شود که برای جلوگیری از بهم ریختگی کابل های ساختمان، روی دیوارها کار گذاشته می شوند و کابل ها را از داخل آن عبور داده و اتصالات را روی آن نصب می کنند. از این محفظه های دربسته برای سیم کشی برق، شبکه های کامپیوتری، تلفن سانترال و غیره استفاده می شود.

ترانک، موجب می شود که کابل شبکه از صدمات فیزیکی و نویز محافظت شوند و معمولا از جنس پلاستیک، پی وی سی یا ABS هستند. ترانکینگ یکی از روش های پیاده سازی شبکه با انعطاف پذیری و قابلیت گسترش بالا است. با استفاده از ترانک، می توانید بدون تخریب و تغییر دیوارها، امکان دسترسی چندین کاربر را به پریزهای شبکه، تلفن و برق فراهم آورید.

مزایای استفاده از ترانک

  • انعطاف پذیر و ماژولار بودن
  • امکان اضافه کردن کلیدها، پریزها و تغییر مکان
  • امکان مدیریت و مرتب کردن کابل ها
  • محافظت از کابل ها در مقابل پوسیدگی، نویز، ضربه و خوردگی
  • افزایش طول عمر کابل ها
  • تنوع رنگ و امکان هماهنگ کردن ترانک با دکوراسیون داخلی
  • امکان سیم کشی همزمان شبکه های کامپیوتری، سیستم برق، تلفن و اطفاء حریق
  • جلوگیری از تداخل الکترومغناطیسی
  • مقاومت و استحکام بالا
  • کیفیت بالای قطعات تشکیل دهنده ترانک
  • قابلیت نصب ترانک روی پریز، کلید، کیستون تلفن، کیستون شبکه و …

انواع ترانک

انواع ترانک

انواع ترانک

ترانک ها خاصیت مقیاس پذیری بالایی دارند و به دلیل ماژولار بودن، امکان دسترسی چندین کاربر را به پریزهای برق و شبکه و تلفن مهیا می کنند. در ادامه به انواع ترانک اشاره می شود.

  • ترانکینگ دیواری

ترانک دیواری دارای قطعات زیادی است و همین موضوع موجب انعطاف پذیری در نصب و زیبایی بخشیدن به مکان مورد نظر می شود. این ترانک، از پرکاربردترین ترانک ها بوده و دارای قطعاتی مثل زاویه داخلی، زاویه خارجی، قطعه اتصال بدنه، قطعه اتصال درب، بست انتهای ترانک، سه راهی و … می شود.

ترانک دیواری در شاخه های دو متری تولید شده و بوسیله پیچ و رول پلاک نصب می شود. شما می توانید از این نوع ترانک در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری استفاده کنید و از مزایای آن مثل جداسازی کابل های برق و شبکه، نصب پریزهای برق، شبکه و تلفن؛ همچنین امکان زیاد و کم کردن پریزها بهره ببرید.

  • ترانکینگ دفنی

ترانکینگ دفنی از انواع دیگر ترانک، گران تر است و به تعداد کم تولید می شود. این نوع ترانک را می توان به صورت توکار یا زیرِ کفی کاذب نصب کرد و سیم ها و کابل های داخل آن به هیچ وجه دیده نمی شوند. اگر ترانک دفنی در کف جاگذاری شود، فقط درب جعبه قابل مشاهده است؛ اما در نوع قابل رؤیت ترانک دفنی، جعبه هایی با قابلیت جا به جایی وجود دارد.

امنیت بالای کابل ها، مقاوت زیاد ترانکینگ دفنی نسبت به سایر انواع ترانک، قابلیت اضافه کردن تعداد پریزها و کابل ها و امکان تغییر سریع، از مزایای ترانک دفنی هستند. شما می توانید با توجه به نوع استفاده و استاندارد شرکت یا ساختمان مورد نظرتان، ترانک دفنی را در انواع و رنگ های گوناگون سفارش دهید. توجه داشته باشید که از ترانکینگ دفنی بیشتر در زیرساخت های برق فشار قوی و مکان هایی با حجم بالای کابل استفاده می شود.

  • ترانکینگ ستونی

ترانکینگ ستونی در دو نوع دیواری و ایستاده و طرح های مکعب مستطیل و استوانه ای در بازار موجود است. این نوع ترانک علاوه بر محافظت از کابل ها در برابر پارگی، پوسیدگی و ضربه، موجب کوتاه شدن طول کابل ها و در دسترس بودن آنها می شود؛ همچنین برای قرار دادن پریزهای مختلف روی آن نیازی به ایجاد حفره یا برش روی دیوار نیست.

شما می توانید این نوع ترانک را در رنگ ها، طول و اندازه های مختلف استفاده کنید. ترانکینگ ستونی برای اتاق های کنفرانس و همایش، محیط های آموزشی و فضاهای اداری مناسب است.

قطعات و اجزاء تشکیل دهنده ترانک

قطعات و اجزاء تشکیل دهنده ترانک

قطعات و اجزاء تشکیل دهنده ترانک

ترانک از اجزاء و قطعات زیادی تشکیل شده است که همین موضوع موجب انعطاف پذیری در نصب آن می شود.

  • بدنه ترانک: هر شاخه ترانک دو متر است و داخل آنها از شیارهایی تشکیل شده که برای جدا کردن کابل ها و پارتیشن بندی به کار می روند. ترانک ها دارای درب هستند و می توان داخل آنها را بوسیله پارتیشن به یک تا چهار بخش تقسیم کرد. اندازه های رایج ترانک در بازار عبارتند از ۵۰*۸۰، ۱۰۵*۵۰، ۱۵۰*۵۰٫ گاهی شرکت ها برای متمایز کردن برند خود از دیگران اندازه هایی مثل ۱۹۵*۵۰ یا ۱۰۱*۵۰ نیز تولیذ می کنند؛ این کار موجب می شود طرح آنها کاملا اختصاصی باشد و کسی نتواند از روی محصولشان به صورت غیرمجاز کپی کند.
  • پارتیشن یا جداکننده: پارتیشن برای جدا کردن کابل ها از هم داخل ترانک قرار می گیرد؛ این وسیله از ایجاد نویز و پارازیت جلوگیری می کند. پارتیشن ها مسیر عبور سیم برق، کابل شبکه و سایر سیستم ها را از هم جدا کرده و مانع از بهم ریختگی کابل ها می شوند. در برخی از ترانک ها پارتیشن وجود دارد و در برخی دیگر می توانید پارتیشن ها را به صورت جداگانه تهیه و نصب کنید.
  • درب ترانکینگ: درب ترانک در دو نوع نرم و سخت تولید می شود. استفاده از درب نرم به دلیل انعطاف پذیر بودن آن، آسان تر است و در صورت جدا شدن مکرر، فرم خود را از دست نمی دهد. قیمت درب های نرم به نسبت نوع سخت آن بالاتر است. سایز درب های ترانکینگ نیز متفاوت است و در عرض های مختلف تولید می شوند؛ به عنوان مثال ترانک ۱۵۰*۵۰ با درب ۸۵ میلی متر و ترانک ۱۰۵*۵۰ با درب ۶۵ میلی متر در بازار موجود هستند. شرکت های سازنده ترانک، درب ها را به صورت جداگانه تولید و عرضه می کنند و اگر به دلیل مسائلی مثل اشتباه در برش حین نصب یا نیاز به کم یا زیاد کردن کادر، به درب جدید نیاز داشته باشید، می توانید به خرید یا تعویض درب اقدام کنید. قبل از خرید حتما عرض دقیق ترانک را اندازه بگیرید.
  • مسدودکننده یا اندکپ(end-cap): بعد از نصب ترانک، برای بستن ابتدا و انتهای آن می توانید از مسدودکننده استفاده کنید؛ به کار بردن ته بند یا مسدودکننده باعث ایمنی بیشتر کابل ها، زیبایی ظاهری ترانک و جلوگیری از خطر برق گرفتگی می شود. اندازه مسدود کننده با عرض ترانک یکسان است و قبل از خرید باید ابعاد ترانک را با دقت اندازه گیری کنید.
  • درزگیر درب و بدنه: از آنجایی که طول شاخه های ترانک معمولا دو متر است، در محل اتصال دو شاخه درزی ایجاد می شود که برای پوشاندن آن درزگیر بدنه به کار می رود. درزگیرها دارای سه قطعه هستند که قطعه اصلی روی ترانک و دو قطعه دیگر در لبه های ترانک قرار می گیرد. درزگیرهای ترانک در دو نوع چسب دار و خاردار تولید می شوند؛ مدل های چسب دار با چسب دو طرفه روی ترانک قرار می گیرد و مدل های خاردار به وسیله خار بهم متصل می شوند. هنگام خرید درزگیر، به ابعاد ترانک توجه کنید.
  • زاویه داخلی: اگر ترانک را روی سطح صاف و بدون پستی و بلندی نصب کنید، نیازی به زاویه نیست اما برای مکان هایی که در طول ترانکینگ، مجبور به تغییر مسیر هستید، همراه ترانک باید زاویه نیز خریداری کنید. زاویه داخلی برای گوشه های ۹۰ درجه داخلی کاربرد دارد.
  • زاویه خارجی: زاویه خارجی برای زوایای ۹۰ درجه خارجی مثل ستون ها استفاده می شود.
  • زاویه تخت: اگر در طول مسیر نصب ترانک باید جهت ترانکینگ را از حالت افقی به عمودی یا بلعکس تغییر دهید، باید از زاویه تخت استفاده کنید.
  • سه راهی: اندازه سه راهی متناسب با عرض ترانک است و از آن برای گرفتن انشعاب استفاده می شود. سه راهی در محل اتصال دو ترانک نصب می شود.
  • فریم و کادر ماژول: در مسیر ترانکینگ، کادر ماژول برای نصب کلیدها و پریزها به کار می رود. کادرها انواع گوناگونی دارند و می توانید روی آنها دو، سه یا تعداد بیشتری کلید و پریز نصب کنید. کادرهای ماژول در سایزهای یک ماژول، دو ماژول، شش ماژول و هشت ماژول تولید و به فروش می رسند؛ معمولا پریزهای برق، شبکه و تلفن یک ماژول و پریزهای پهن دو ماژول هستند.
  • قطعات و اتصالات: قطعاتی که روی ترانک می توانید نصب کنید عبارتند از کلیدها، پریزها، کیستون و غیره.
  • بست نگهدارنده کابل: بست نگهدارنده را می توانید روی برآمدگی وسط ترانک نصب کرده و بوسیله بست کمربندی کابل ها را به آن متصل کنید. با استفاده از این بست ها از بهم ریختگی کابل ها و آسیب دیدن آنها جلوگیری می شود.

جنس بدنه ترانک

ترانک ها معمولا از جنس پی وی سی یا پلاستیک مرغوب هستند. هنگام خرید ترانک به جنس آن توجه کرده و مرغوب ترین محصول را تهیه کنید؛ چرا که تغییر رنگ یا استحکام کم ترانک ها و شکستن آنها منجر به صرف هزینه مجدد شده و ظاهری نازیبا به فضای اداری یا مسکونی شما می دهد.

سخن پایانی

یکی از روش های مدیریت کابل ترانک یا ترانکینگ است که علاوه بر زیبایی بخشیدن به فضای اداری، مسکونی یا تجاری شما، موجب ساماندهی به کابل ها می شود. با استفاده از روش ترانکینگ از تداخل الکترومغناطیسی و نویز جلوگیری شده و طول عمر کابل ها بالا می رود.

شرکت های تولید کننده ترانک، محصولات خود را در جنس، طرح، رنگ و اندازه های مختلفی تولید می کنند؛ شما می توانید بر اساس دکوراسیون و نوع کاربرد، ترانک مورد نظر را از برندهای مرغوب خریداری کنید.

اشتراک گذاری مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری مقاله
سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟