پاورمتر نوری چیست؟ Optical Power Meter

پاور میتر نوری یا پاورمتر نوری یکی از ابزار های مهم و کاربردی مورد استفاده در شبکه های فیبر نوری می باشد. در این مقاله شرح داده می شود پاورمتر نوری چیست و نحوه عملکرد پاورمتر نوری چگونه است؟

پارسیان فیبر ارتباط تولید کننده انواع کابل شبکه، کابل فیبر نوری و تجهیزات پسیو فیبر نوری، این مطلب را برای شما انتخاب کرده است.

فیلم معرفی پاورمتر نوری PFC

پاورمتر نوری چیست؟

پاورمتر نوری یا  OPM یک ابزار تست می باشد به صورت دقیق قدرت فیبر نوری تجهیزات، یا قدرت سیگنال نوری که از طریق کابل فیبر نوری می گذرد را، اندازه گیری می کند.

توان سنج نوری از یک سنسور کالیبره شده و یک صفحه نمایش تشکیل شده است. که سنسور کالیبره شده وظیفه اندازه گیری مدار تقویت کننده (Amplifier) را دارا می باشد.

پاورمتر فیبر نوری اخیراً طوری طراحی شده تا علاوه بر قابلیت اطمینان و پایداری، با دست نیز قابل حمل باشد. این دستگاه جهت نصب، پشتیبانی، اشکال زدایی و یا رفع ایرادات هر نوع شبکه فیبر می تواند استفاده شود. یک پاورمتر نوری در زمینه های مختلفی همچون ساخت کابل و پشتیبانی، ارتباطات فیبر نوری و  CATV کاربرد دارد.

اجزای پاورمتر نوری

به طور کلی، پاورمتر نوری چهار دکمه دارد:

دکمه خاموش/روشن یا به اصطلاح دکمه پاور

دکمه dBm/w

دکمه نور صفحه

دکمه  λ 

پاورمتر نوری چیست؟

پاورمتر نوری چیست؟

کاربردهای پاورمتر نوری

در پاورمتر نوری تغییرات زیادی بوجود آمده است و کار با آن به دلیل ویژگی هایی که با آن اضافه شده است، بسیار راحت تر و کارآمدتر شده است.

پاورمتر نوری عمدتاً در LAN , WAN، شبکه کلان شهری، CATV یا شبکه نوری دور بُرد برای مقاصد یا اهداف زیر استفاده می شود:

اندازه گیری میرایی:

برای مشخص کردن کیفیت نصب فیبر، لازم است میرایی نوری اندازه گیری شود.

تست پایداری فیبر:

پایداری را می توان با قرار دادن یک منبع نور کالیبره شده در یک طرف فیبر و پاورمتر نوری در طرف دیگر فیبر اندازه گیری کرد. قدرتی که بر روی صفحه نمایش OPM خوانده می شود حضور قدرت نوری را نشان می دهد.

اندازه گیری قدرت تجهیزات اکتیو

تجهیزات اکتیو باید منظماً کنترل شوند تا سطح قدرت و پایداری آن تست شود. پاورمتر نوری می تواند مستقیماً از طریق پچ کورد به این تجهیزات نصب شود تا مشخص شود که آیا انتقال دهنده پایدار است؟ و آیا در محدوده قدرتی که تولید کننده مشخص کرده است، می باشد؟

اندازه گیری طول

استاندارد های عمومی کابل مانند  TIA-568 طول واقعی کابل تحت آزمایش را استفاده می کند تا مقدار افت را محاسبه کند. آزمایش قرقره تایید می کند که مقدار فیبری که در قرقره ارائه شده است دقیق باشد.

تست پچ کورد

یک اتصال بد فیبر می تواند نشات گرفته از یک پچ کورد فیبر بد باشد. پاورمتر نوری جهت تست میرایی پچ کابل استفاده می شود تا عملکرد آن را ارزیابی کند.

نحوه انجام تست پاورمتر نوری

چگونه فیبر را توسط پاورمتر نوری تست کنیم؟

برای آنکه عملکرد end-to-end سیستم فیبر نوری را تست کنیم، به دو دستگاه نیاز داریم، یک پاورمتر نوری و یک منبع نور (light source)

دستگاه لایت سورس یا منبع نور طول موجی از نور را به فیبر می فرستد. در طرف دیگر کابل، پاور متر آن نور را می خواند، و مقدار افت سیگنال را مشخص می کند.

از آنجاییکه افت فیبر نوری طول موج متفاوتی دارد، پاور متر نوری باید از همان طول موجی که استفاده کند که منبع نور استفاده کرده است. برای مثال، اگر لایت سورس یا منبع نور با طول موج ۱۳۱۰ نانومتر عمل می کند، پاور متر نوری نیز باید ۱۳۱۰ نانومتر تنظیم شود.

نحوه استفاده از پاورمتر نوری

نحوه استفاده از پاورمتر نوری

تست پاورمتر نوری و منبع نور، که هم چنین با نام “روش یک پچ کورد” نیز شناخته می شود، دقیق ترین راه برای اندازه گیری افت سیگنال end-to-end فیبر می باشد.

لیست زیر حدود افت اضافی(insertion loss) برای اجزای مختلف می باشد که TIA/EIA- 568 ارائه کرده است.

Insertion LossElement
0.3dB at all wavelengths >Splice
0.75dB at all wavelengths >Connector Pair

نتایج تست باید با میرایی مجاز اتصال، که در زیر محاسبه شده است، مقایسه شود:

Link Attenuation Allowance (dB) = Cable Attenuation Allowance (dB) + Connector Insertion Loss Allowance (dB) + Splice Insertion Loss Allowance (dB)

نتایج تست

نتایج تست

در هنگام تست کابل فیبر نوری بوسیله پاورمتر و دستگاه منبع نور، مراحل زیر را انجام دهید:

مرحله ۱: تجهیزات اکتیو را قطع کنید.

مرحله۲: انتخاب پاور متر نوری و منبع نوری (light source) مناسب (برای فیبر سینگل مُد عموماً دارای طول موج  ۱۳۱۰ یا ۱۵۵۰ نانومتر و برای فیبر مالتی مُد ۸۵۰ یا ۱۳۰۰ نانومتر می باشد).

مرحله ۳: طول موج مناسب پاور متر و لایت سورس را تنظیم کنید. (قبل از هر تست لازم است تجهیزات کالیبره شود. رویه های تولیدکنندگان تجهیزات را دنبال کنید)

مرحله ۴: از پچ کورد (جامپر) و آداپتور(کوپلر) دقیق و مناسب، که باید داخل جعبه پاورمتر و لایت سورس باشد، استفاده کنید.

مرحله ۵: پچ کورد فیبر را به منبع نوری و پاور متر وصل کنید. یونیت را روشن کنید. قدرت مرجع را که به صورت dBm نشان داده می شود را ضبط کنید.

مرحله ۶:  با استفاده از یک آداپتور، پچ کورد دوم (پچ کورد آزمایشی ۲) را بین پچ کوردی که در مرحله ۵ استفاده شده است و پاور متر نوری قرار دهید. مطمئن شوید که میرایی اضافه شده توسط پچ کورد دوم بیشتر از ۰٫۷۵ dB: Pref-Pcheck ≤ ۰٫۷۵ dB نباشد.

مرحله ۷: پچ کوردها را به منبع نوری و پاورمتر نوری وصل کنید. دو پچ کوردی که به آداپتور وصل بود را جدا کنید. منبع نوری/پچ کورد آزمایشی۱ را به یک سر از سیستم فیبری که قرار است تست شود وصل کنید. تست پاور را ثبت کنید (P test).

تست پاور (P test) را از قدرت (پاور) مرجع که در مرحله ۵ ثبت شده است را کم کنید تا به میرایی end-to-end برسید همانند فرمول زیر:

Attenuation (dB) = P ref-P test

میرایی =پاور مرجع – پاور تست

مرحله ۸: نتایج تست را مستند کنید.

جمع بندی:

پاور متر نوری با طراحی مناسب و سادگی استفاده در محیط های کاری محدود، کاربرد های وسیعی در صنعت کابل پیدا کرده است.

پاورمتر های شرکت پارسیان فیبر ارتباط بر اساس استاندارد های کابل سازی طراحی شده اند و با انواع مختلف کانکتور و حالت های مختلف طول موج، موجود می باشد. برای اطلاعات بیشتر با شماره 1528  تماس بگیرید.

محصولات مرتبط

FIBER OCUC 1

کابل فیبر نوری کانالی OCUC

کابل فیبر نوری کانالی OCUC

FIBER OBUC

کابل فیبر نوری OBUC

کابل فیبر نوری OBUC

power meter

FIBER OPTIC POWER METER

FIBER OPTIC POWER METER

Fiber Optic Stripper Wrench

استریپر فیبرنوری

استریپر فیبرنوری

اشتراک گذاری مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری مقاله
سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟