VoIP چیست و چگونه کار می کند؟
oice over Internet Protocol) VoIP، تکنولوژی انتقال همزمان مکالمات تلفنی بر روی یک شبکه دیتا است که امکان استفاده از اینترنت را برای مکالمات تلفنی فراهم می آورد. VoIP از فناوری دیجیتال استفاده می کند و نیازمند یک اتصال با پهنای باند زیاد نظیر DSL است. این فناوری روشی برای تبدیل سیگنال های آنالوگ صوت به داده های دیجیتال است که از طریق اینترنت منتقل می شوند.
مکالمات تلفنی مبتنی بر VoIP تفاوتهای بنیادینی با ارتباطات داده دارند و کیفیت این مکالمات ارتباط تنگاتنگی با کارایی شبکه دارد، بطوریکه هرگونه تاخیر در تبادلات سطح شبکه، افت کیفیت محسوسی را همراه خواهد داشت. التزام مدیران شبکه به ارتقای کارایی LAN، خطوط و تجهیزات دسترسی به شبکه گسترده، و بکارگیری ابزارهای مدیریت و کنترل کیفیت، شرط موفقیت پروژههای VoIP است.
VoIP چگونه کار می کند؟
پارسیان فیبر ارتباط تولید کننده انواع کابل شبکه، کابل فیبر نوری و تجهیزات پسیو شبکه، این مطلب را برای شما انتخاب کرده است.
متداولترین کاربرد VoIP برای موارد شخصی و استفاده در خانه ها، سرویس های تلفنی مبتنی بر اینترنت است که با محوریت یک سوئیچ تلفن انجام می شود. با استفاده از فناوری فوق، کاربران می توانند همچنان دارای یک شماره تلفن باشند. در چنین مواردی ممکن است از یک آداپتور نیز استفاده گردد. آداپتور فوق این امکان را در اختیار استفاده کننده قرارخواهد داد تا بتوانند از یک تلفن معمولی نیز استفاده کند.
در زمان استفاده از سرویس فوق، مخاطب شما متوجه نخواهد شد که شما از فناوری VoIP استفاده می کنید و قادر به تشخیص دقیق تفاوت سرویس فوق نسبت به یک تلفن سنتی نمی باشد.
در گذشته ای نه چندان دور، پیشگامان عرصه های علمی به این نتیجه رسیدند که می توان یک سیگنال را به صورت دیجیتال و در یک مسافت طولانی ارسال نمود؛ بدین منظور می بایست قبل از ارسال سیگنال آنالوگ آن را با استفاده از یک مبدل به دیجیتال تبدیل و سپس ارسال کرد و در نقطه پایانی با استفاده از یک مبدل دوباره آن را به آنالوگ تبدیل نمود. فناوری VoIP نظیر آنچه اشاره شد کار می کند؛ در ابتدا صدای دیجیتال شده در بسته های اطلاعاتی قرار می گیرد و پس از ارسال، در مقصد مجدداً به صوت تبدیل می گردد. با ذخیره اطلاعات به فرمت دیجیتال می توان بر روی آنها کنترل بهتری اعمال کرد، مثلاً می توان آنها را فشرده کرد، مسیرشان را تعیین کرد، و یا آنها را به یک فرمت جدید دیگر تبدیل نمود.
شبکه های مبتنی بر پروتکل TCP/IP از بسته های اطلاعاتی IP تشکیل می شوند که شامل یک هدر (برای کنترل ارتباطات) و یک paylaod جهت مبادله داده می باشند. فناوری VoIP از بسته های اطلاعاتی IP به منظور حرکت در شبکه و رسیدن به مقصد نهایی استفاده می کند.
نحوه برقراری ارتباط
با استفاده از سیستم های VoIP به یکی از سه روش زیر می توان ارتباط تلفنی برقرار کرد:
۱. ATA (gateway) (Analog Telephone Adaptor)
ساده ترین روش برقراری ارتباط VoIP با استفاده از ATA (Analog Telephone Adaptor) ها که gateway هم نامیده می شوند می باشد. این ابزارها این امکان را به شما می دهند که از تلفن های آنالوگ استاندارد فعلی خود استفاده کنید. به آسانی می توانید headset استانداردتان را به ATA متصل کنید، سپس ATA را به کامپیوتر یا ارتباط اینترنت تان وصل کنید. با این کار قادر به برقراری ارتباط VoIP خواهید بود. ATA سیگنال آنالوگ را از تلفن استاندارد شما گرفته و به سیگنال دیجیتال آماده برای انتقال در بستر اینترنت تبدیل می کند. همراه برخی ATA ها نرم افزاری است که روی کامپیوتر load می شود و شما را قادر می سازد که آن را برای VoIP با دقت پیکربندی کنید.
۲) IP Phones
دارای یک کانکتور RJ45 Ethernet به جای کانکتورهای استاندارد RJ11 هستند. این تلفن ها تمام نرم افزارها و سخت افزارهای لازم برای برقراری ارتباطات VoIP را به صورت built-in در اختیار دارند؛ مستقیمأ به روتر شما وصل می شوند و یک ورودی سریع و مقرون به صرفه به دنیای VoIP فراهم می کنند.
۳) کامپیوتر به کامپیوتر
این روش آسان ترین روش استفاده از فناوری VoIP است. شرکت های زیادی هستند که نرم افزارهای مقرون به صرفه ای ارائه می دهند که برای این نوع VoIP می توانید از آنها استفاده کنید. معمولاً تنها مبلغی که باید پرداخت کنید فقط هزینه ماهانه ISP است. تمام آنچه که نیاز دارید یک میکروفون، بلندگو، یک کارت صدای مناسب و یک ارتباط اینترنت با سرعت مناسب است.
امروزه شرکت های تلفنی بزرگ با استفاده از VoIP هزاران تماس تلفنی راه دور را از طریق یک circuit switch به درون یک IP gateway مسیردهی می کنند. این داده ها در سوی دیگر توسط یک gateway دریافت و سپس با یک circuit switch محلی دیگر مسیردهی می شوند.
هر روزه شرکت های بیشتری سیستم های تلفنی VoIP را نصب می کنند و فناوری VoIP در حال گسترش است.