آموزش نحوه سوکت زدن کابل شبکه cat6؛ گام به گام تصویری + استانداردها

سوکت زدن کابل شبکه cat6 یکی از مراحل راه اندازی شبکه است که به منظور اتصال کابل شبکه تابیده شده به سوکت شبکه انجام می گیرد. در سوکت زدن کابل شبکه باید به طور صحیح کابل شبکه به کانکتورهای RJ45 متصل شود. حساسیت و ظرافت سوکت زدن کابل بسیار بالا است و اگر حتی یک سیم در جای مناسب خود قرار داده نشود باعث ایجاد مشکل می شود. در این مقاله به موضوعات پیرامون کابل شبکه و آموزش نحوه سوکت زدن کابل شبکه cat6 می پردازیم.

کابل شبکه چیست؟

پرکاربردترین و مهم ترین کابل های شبکه در ایران کابل های شبکه Cat5e و Cat6 هستند که از لحاظ نوع و جنس با یکدیگر تفاوت دارند ولی نحوه سوکت زدن هر دو یکسان است. برای سوکت زدن کابل شبکه باید سوکت و کابل هر دو طبق یک استاندارد ساخته شده باشند. به عنوان مثال اگر کابل شبکه نوع شیلددار SFTP یا FTP است باید سوکت انتخابی نیز شیلدار باشد تا عملکرد خوبی در حذف نویز داشته باشد.

سوکت شبکه چیست؟

سوکت شبکه چیست؟

سوکت شبکه چیست؟

زمانی که یک ارتباط دو طرفه بین دو برنامه در اجرا درون شبکه برقرار می شود سوکت به عنوان یکی از نقاط پایانی این ارتباط در نظر گرفته می شود. برای اینکه لایه TCP قادر به شناسایی برنامه ای باشد که به آن داده ارسال می شود باید  یک سوکت به شماره درگاه متصل گردد. ترکیبی از آدرس IP و شماره پورت در یک ارتباط قطعه پایانی را تشکیل می دهد. دو نقطه پایانی به صورت منحصربفرد توانایی شناسایی هر اتصال TCP را دارند؛ در نتیجه امکان ایجاد چندین ارتباط بین میزبان و سرور وجود دارد.

چگونگی رنگ بندی کابل شبکه

چگونگی رنگ بندی کابل شبکه

چگونگی رنگ بندی کابل شبکه

برای رنگ بندی سیم ها در کابل شبکه دو نوع استاندارد شامل استاندارد T-568A و استاندارد T-568B وجود دارد که از نظر فنی و نوع استفاده شبیه یکدیگر هستند و فقط رنگ بندی آن ها با هم تفاوت دارد.

نحوه سوکت زدن کابل شبکه به‌صورت Straight به این ترتیب است که باید هر دو سر کابل شبکه با استاندارد T-568A یا T-568B به سوکت متصل گردند. همچنین برای سوکت زدن کابل به‌ صورت کراس باید دو طرف کابل با استاندارد مخالف هم سوکت زده شوند. به منظور اتصال کابل به سوکت بایستی هر سیم کابل شبکه (شامل هشت سیم) با رنگ خاص در یک شیار سوکت قرار گیرد.

ترتیب رنگ بندی در استاندارد T-568A

1.سفید سبز 2. سبز 3. سفید نارنجی 4. آبی 5. سفید آبی 6. نارنجی 7. سفید قهوه‌ای 8. قهوه‌ای

ترتیب رنگ بندی در استاندارد T-568B

1.سفید نارنجی 2. نارنجی 3. سفید سبز 4. آبی 5. سفید آبی 6. سبز 7. سفید قهوه‌ای 8.قهوه‌ای

ابزار مورد نیاز برای سوکت زدن کابل شبکه

ابزار مورد نیاز برای سوکت زدن کابل شبکه

ابزار مورد نیاز برای سوکت زدن کابل شبکه

برای سوکت زدن کابل شبکه به ابزار کاربردی که بتواند در سوکت زدن صحیح و تمیز کابل شبکه کمک کند نیاز داریم؛ این موارد به شرح زیر هستند.

  1. کابل شبکه: اصلی ترین ابزار برای سوکت زدن، انتخاب کابل شبکه مناسب با نوع کاربری مد نظر است.
  2. سوکت شبکه یا سوکت (RJ-45): برای متصل کردن تجهیزاتی مانند سوئیچ، روتر و کیستون به کابل از سوکت شبکه استفاده می شود.
  3. آچار شبکه: برای پانچ کردن کابل شبکه به سوکت RJ-45 نیاز به آچار شبکه داریم.
  4. استریپر (Stripper): به منظور لخت کردن و جدا کردن روکش کابل شبکه از استریپر استفاده می شود. همچنین معمولا آچارهای شبکه مجهز به استریپر هستند.
  5. تستر کابل:  این ابزار برای اطمینان پیدا کردن از اتصال کابل شبکه به سوکت کاربرد دارد.
  6. روکش یا کاور سوکت شبکه: استفاده از کاور سوکت سبب محافظت سوکت هنگام جابجایی کابل و سوکت می شود و از لحاظ ظاهری نیز کابل شیک تر به چشم می آید.
  7. سیم‌چین: به منظور بریدن سیم‌ های اضافی از سیم چین استفاده می شود.

نکته: بسته به مهارت و تجربه فردی که کابل شبکه که سوکت می زند می توان به جای استریپر از تیغ موکت‌بری یا سیم‌لخت‌کن استفاده کرد. کاربرد استریپرد برای لخت کردن کابل مناسب تر است زیرا کار کردن با ان راحت بوده و به سیم آسیب نمی زند.

مراحل انجام سوکت زدن کابل شبکه Cat6

مراحل انجام سوکت زدن کابل شبکه Cat6

مراحل انجام سوکت زدن کابل شبکه Cat6

آموزش نحوه سوکت زدن کابل شبکه از دو جهت می تواند اهمیت داشته باشد؛ یکی کاهش هزینه کابل کشی شبکه و دیگری داشتن کاب لسوکتی به اندازه دلخواه. در ادامه به صورت گام به گام به آموزش نحوه سوکت زدن کابل شبکه Cat6 می پردازیم.

مرحله اول : جدا کردن روکش کابل

مرحله اول : جدا کردن روکش کابل

مرحله اول : جدا کردن روکش کابل

در این مرحل همانند شکل می توانید به وسیله سیم چین ، تیغ موکت بری  و یا استریپر روکش کابل را جدا نمایید. برای این کار باید کابل بین دهانه و تیغه استریپر قرار داده شود و 2 یا 3 دور استریپر را بچرخانید و کابل را لخت کنید. برای جلوگیری از آسیب به روکش سیم ها و قطعی نباید زیاد روکش کابل را جدا کرد.

مرحله دوم : صاف کردن سیم ها طبق استاندارد

مرحله دوم : صاف کردن سیم ها طبق استاندارد

مرحله دوم : صاف کردن سیم ها طبق استاندارد

بعد از لخت کردن سیم ها مشاهده می شود که سیم ها به صورت چهار زوج تابانده شده اند؛ در این مرحله باید سیم ها از یکدیگر جدا شده و طبق استاندارد مدنظر برای سوکت زنی باید صاف کرده و کنار هم قرار گیرند. معمولا برای سوکت زدن از استاندارد T-568B استفاده می شود. برای اینکه هنگام پانچ کردن سیم ها داخل سوکت مشکلی به وجود نیاید باید طول سیم ها را یکسان کرد. اندازه استاندارد سیم بدون روکش برای سوکت زدن بین زدن 1.5 تا 2 سانتی متر در نظر گرفته می شود. این مرحله در شکل زیر نشان داده شده است.

مرحله سوم : پانچ کردن سوکت

مرحله سوم: پانچ کردن سوکت

مرحله سوم: پانچ کردن سوکت

برای پانچ کردن سوکت باید از آچار شبکه (Crimping Tool) استفاده کرد؛ برای این کار  طبق شکل زیر باید مقداری فشار به آچار شبکه وارد نمایید تا صدای پانچ شدن سوکت به گوش برسد.

مرحله چهارم: اطمینان از درست پانچ شدن سیم ها

برای مطمئن شدن از پانچ صحیح سیم‌ها در زیر تیغه ها باید اول کمی کابل را بکشید با این کار شل بودن یا نبودن سیم مشخص می شود. سپس رنگ بندی کابل شبکه را نیز بررسی نمایید.

مرحله پنجم: تست کابل شبکه و سوکت

مرحله پنجم: تست کابل شبکه و سوکت

مرحله پنجم: تست کابل شبکه و سوکت

در مرحله نهایی از سوکت زدن کابل شبکه cat6 باید کابل شبکه و سوکت را تست کنید تا از درست کار کردن کابل اطمینان پیدا نمایید. برای این کار تسترهای مختلفی با کارایی گوناگون وجود دارد.

انواع تستر های کابل شبکه

انواع تستر های کابل شبکه

انواع تستر های کابل شبکه

همانطور که گفتیم انواع تستر با کاربردهای مختلفی در بازار وجود دارد که در ادامه معرفی می کنیم.

  1. تستر هایی که طول کابل را نشان می دهند.
  2. تسترهایی که قطع شدن سیم را در طول مسیر نشان می دهند.
  3. تسترهایی که سرعت کابل را مشخص می‌ کنند.

چگونگی تست کابل شبکه

چگونگی تست کابل شبکه

چگونگی تست کابل شبکه

تستر کابل شبکه دو مورد را در کابل شبکه به ما نشان می دهد یکی قطعی دو سر کابل و دیگری ترتیب قرار گرفتن سیم. ساختار تسترها شامل دو قسمت مجزا است که قسمت بزرگتر آن دو ورودی جک RJ45 و RJ11 تعبیه شده است و برای تست کابل شبکه باید از جک RJ45 استفاده کنید.

برای تست کابل شبکه بایستی دو سر کابل شبکه سوکت زده شده را به جک RJ-45 روی دستگاه وصل کرد و تستر را روشن نمایید. در هر قسمت از تستر 9 لامپ کوچک قرار دارند که عددهای 1 تا 8 سیم های کابل شبکه را نشان می دهند.

لامپ G نشان ‌‌دهند‌ه‌ حرف اول کلمه Ground هست و به اتصال شیلد (نویزگیر)‌ مربوط می شود. اگر کابل شبکه سالم بوده و درست پانچ شده باشد باید 8 لامپ یک سر تستر و 8 لامپ مربوط به سر دیگر تستر  به ترتیب روشن شوند. به عبارتی لامپ 1 با 1، لامپ 2 با 2، لامپ 3 با 3 و به همین ترتیب تا لامپ شماره 8 روشن گردند.

چنانچه بعد از تست کابل شبکه نتیجه بالا بدست نیامد ممکن است مراحل سوکت زدن به درستی انجام نشده باشد. تستر مجهز به دکمه ای به حالت های S و ON است؛ که سرعت تست کردن را تنظیم می کند . به طوری که اگر تستر روی حالت S یا Slow تنظیم شود با سرعت کمتری نسبت به حالت ON تست کابل شبکه را انجام می دهد.

نکات مربوط به تست کابل شبکه

نکات مربوط به تست کابل شبکه

نکات مربوط به تست کابل شبکه

حین استفاده از تستر باید از اتصال دو سر کابل به خود تستر اطمینان یابید. به این دلیل که اگر یک سر کابل به تستر و سر دیگر کابل به دستگاه دیگری مثل کامپیوتر متصل باشد ممکن است تستر بسوزد.

جمع بندی

در این مقاله به طور گام به گام و با استفاده از تصویر به آموزش نحوه سوکت زدن کابل شبکه cat6 پرداختیم و چگونگی تست کابل شبکه را با استفاده از تستر بیان کردیم. در مورد استانداردهای رنگ بندی و تعریف سوکت نیز نکات مهمی را یادآور شدیم. توجه نمایید که سوکت زدن کابل شبکه باید توسط فردی که مهارت دارد انجام شود تا شبکه به درستی کار کند و در حین انتقال داده ها مشکلی بوجود نیاید.

محصولات مرتبط

CAT6 UTP PVC INDOOR 6

CAT6 UTP PVC INDOOR

CAT6 UTP PVC INDOOR

CAT6 SFTP PVC 1

CAT6 SFTP PVC INDOOR

CAT6 SFTP PVC INDOOR

CAT6 UTP LSZH INDOOR 3

CAT6 UTP LSZH INDOOR

CAT6 UTP LSZH INDOOR

CAT5e UTP PVC

CAT5e UTP PVC Indoor

CAT5e UTP PVC Indoor

اشتراک گذاری مقاله

6 دیدگاه در “آموزش نحوه سوکت زدن کابل شبکه cat6؛ گام به گام تصویری + استانداردها

  1. بشیر گفت:

    درود:
    مطلب خوبی بود. جدا از بعضی اشکالات تایپی، نسبتاخوب توضیح داده شده . بخصوص ترتیب رنگ بندی سیمها که از نظر بنده، اولین سایتی هست که من دیدم این رو با شکل بطور صحیح وبرای جلوگیری از اشتباه رنگ ها اختصارانگلیسی مربوطه هم زیرش نوشته شده. بهتربود تصویر پایانی هم که از تستر نوع “فلوگ” گذاشتین یه توضیح کلی یا کامل ازش میذاشتین که البته یه اشاره ای درمتن شده ازجمله برای اندازه گیری طول کابل ، تعیین نوع کابل /محل قطعی در طول کابل و … .

    1. فیبر ارتباط گفت:

      کاربر گرامی
      با درود و احترام
      ضمن تشکر از نظر محترمتان، حتما به نکاتی که فرمودید توجه خواهد شد.

  2. محمدیان گفت:

    بسیار عالی ممنون از مطلب عالیتون

    1. فیبر ارتباط گفت:

      با سلام و احترام
      از اینکه توانستیم کمکی کنیم خرسندیم

  3. دنیال گفت:

    سلام و خدا قوت
    فرمودید : ”برای سوکت زدن کابل به‌ صورت کراس باید دو طرف کابل با استاندارد مخالف هم سوکت زده شوند”
    یعنی چه؟منظور اینکه اگر طبق استانداردB:
    1. سفید نارنجی 2. نارنجی 3. سفید سبز 4. آبی 5. سفید آبی 6. سبز 7. سفید قهوه‌ای 8.قهوه‌ای
    سر کابل سوکت زده شد. در انتها سر دیگر به صورت:
    1. قهوه‌ای2.سفید قهوه‌ای 3. سبز 4. سفید آبی 5.آبی 6.سفید سبز 7. نارنجی 8.سفید نارنجی
    به عبارتی یک سر با استاندارد B رنگبندی از راست چیده شود و سر دیگرچپ به راست؟

    1. فیبر ارتباط گفت:

      با سلام
      وقت بخیر
      به عبارت دیگر یک سر کابل با استاندارد 568B و سر دیگر کابل با استاندارد 568A سوکت گذاری می شود.
      با سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری مقاله
سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟