سوکت زدن کابل شبکه؛ آموزش گام به گام

سوکت زدن کابل شبکه برای نصب شبکه های کامپیوتری یکی از کارهای سخت افزاری اصلی برای آغاز به کار شبکه می باشد. برای انجام این کار باید نهایت دقت و حساسیت را داشت زیرا جابجایی یک سیم در هنگام سوکت زدن کابل شبکه ممکن است همه شبکه را تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله قصد سوکت زدن کابل شبکه را به صورت داریم آموزش گام به گام بیان کنیم.

ابزار لازم برای سوکت زدن کابل شبکه چیست؟

ابزار لازم برای سوکت زدن کابل شبکه چیست؟

ابزار لازم برای سوکت زدن کابل شبکه چیست؟

برای سوکت زدن شبکه تعدادی به یکسری تجهیزات شبکه؛ وسایل و ابزار مورد نیاز است همچنین باید مفهوم رنگ بندی های کابل شبکه را بشناسیم. که در ادامه به توضیح هر یک از آن ها می پردازیم. بطور کلی برای انجام این کار نیاز به ۶ ابزار مهم شامل کابل شبکه، کانکتور، روکش سوکت، استریپر، آچار شبکه و تستر شبکه می باشد.

  • کابل شبکه

کابل شبکه

کابل شبکه

ضروری ترین ابزار برای سوکت زدن کابل شبکه، کابل شبکه است که انتخاب نوع آن به تصمیم فرد استفاده کننده بستگی دارد. در حال حاضر کابل شبکه Cat 6 و Cat 5e از جمله پرفروش ترین کابل ها هستند؛ نحوه سوکت زدن این دو نوع کابل شبیه یکدیگر است. انتخاب هر یک از این دو نوع کابل بستگی به نوع محل استفاده  و سرعت پردازش مورد نیاز دارد. مثلا سرعت پردازش در کابل هایی با چهار سیم تا سرعت ۱۰۰ مگابایت در ثانیه است ولی در کابل های با هشت سیم سرعت پردازش تا یک گیگ و گاهی تا ۱۰ گیگ می تواند افزایش یابد.

هنگام سوکت زدن کابل شبکه باید نوع سوکت و کابل را یکسان انتخاب کنید. در صورتی که نوع کابل و سوکت غیر همسان باشند کابل می تواند درست کار کند و نتیجه تست شبکه نیز صحیح است ولی این نا همگونی روی سرعت زیر ساخت تاثیر می گذارد. برای مثال اگر از cat 5 استفاده شود کابل کار می کند و تست نتیجه درست می دهد سرعت زیر ساخت cat 6 را ندارد و سرعت پردازش پایین است.

  • کانکتور یا سوکت RJ45

کانکتور یا سوکت RJ45

کانکتور یا سوکت RJ45

سوکت RJ45 به نام های سوکت ۸P8C یا ۸Psition 8Conductor نیز شناخته می شود و کاربرد آن در اتصال کابل شبکه به سایر تجهیزات شبکه می باشد. وقتی که کابل زیر سوکت پانچ می شود باعث ایجاد ارتباط بین تیغه های سوکت RJ45 با این سیم ها شده و به آن متصل می گردد. دقت کنید که ۸ تیغه که در سوکت RJ45 وجود دارد می توانند ۸ سیم کابل را زیر این تیغه نگهداری کنند. وارد کردن سیم ها به سوکت باید براساس شماره گذاری انجام شده باشد؛ بنابراین برای سوکت زدن باید زاویه دید فرد به گونه ای باشد که پایه های فلزی سوکت را ببیند و در آن حال اولین پین از سمت چپ آغاز گردد.

  • روکش سوکت RJ45

روکش سوکت RJ45

روکش سوکت RJ45

کاور یا روکش سوکت از آسیب رسیدن به کابل و سوکت جلوگیری می کند.

  • استریپر

استریپر

استریپر

این ابزار بعنوان قطع کننده کابل به کار می رود تا روکش کابل جدا شده و سیم ها آزاد شوند. به جای این وسیله می توان از تیغ موکت بری و یا سیم چین استفاده کرد. البته استریپر می تواند در مدت زمان سه ثانیه کابل شبکه را برش داده و روکش کابل را جدا کند.

  • آچار شبکه

این وسیله برای پانچ کردن کابل شبکه زیر کانکتورهای سوکت RJ45 کاربرد دارد. بسیاری از آچارهای شبکه مجهز به استریپر هستند و بنابراین نیازی به استریپر جداگانه نیست.

  • تستر شبکه

 با استفاده از تستر شبکه می توان از کارکرد صحیح کابل سوکت اطمینان حاصل کرد. برای این کار تسترهای مختلفی برای نشان دادن عملکرد صحیح کابل شبکه از جنبه های گوناگونی مانند تست طول کابل، نشان دادن قطعی ها در طول مسیر و آزمایش سرعت کابل وجود دارد. تسترهای کنترل گر سرعت و قطعی در شبکه بسیار گران هستند.

آشنایی با رنگ بندی کابل شبکه برای سوکت زدن آن

آشنایی با رنگ بندی کابل شبکه برای سوکت زدن آن

آشنایی با رنگ بندی کابل شبکه برای سوکت زدن آن

به منظور رنگ بندی سیم ها در کابل شبکه بطور کلی دو استاندارد T-568A و T-568B وجود دارد. این استانداردها از لحاظ کارکرد شبیه هم هستند ولی رنگ های آن ها با یکدیگر متفاوت است.

استاندارد T-568A

از این نوع استاندارد در کانادا استفاده می شود و دارای شماره پین یک در  رنگ سفید-سبز است.

استاندارد T-568B

این استاندارد در ایران بسیار پرکاربرد است.

نکته اول اینکه اعداد فردی مانند ۱، ۳، ۵، و ۷ که در شماری گذاری  پین ها استفاده می شود همه به رنگ سفید هستند. مثلا پین ۱ به رنگ سفید-نارنجی و پین ۳ به رنگ سفید- سبز است.

نکته دوم اینکه سیم های تک رنگ، در پین های زوج سوکت قرار دارند. مثلا  پین ۲ به رنگ نارنجی، پین ۴ به رنگ آبی، پین ۶ به رنگ سبز و پین ۸ به رنگ قهوه‌ای است.

همچنین به شما عزیزان پیشنهاد میدهیم برای درک بهتر بین تفاوت بین استاندارد T568A و T568B مقاله مربوطه را در سایت PFC مطالعه فرمایید.

آموزش گام به گام سوکت زدن کابل  شبکه

آموزش گام به گام سوکت زدن کابل  شبکه

آموزش گام به گام سوکت زدن کابل  شبکه

سوکت زدن کابل شبکه طی چندین مرحله انجام می شود؛ که البته قبل از شروع کار باید نکاتی را مد نظر قرار دهید تا کار سوکت زدن کابل شبکه بدون مشکل انجام گیرد. برای مثال چنانچه کابل شبکه ای که می خواهید سوکت بزنید در طول انجام کار جابجایی زیادی دارد باید برای آن از کاور سوکت استفاده کنید. برای این کار  باید کاور را در اولین مرحله داخل سیم شبکه قرار دهید زیرا این کار بعد از سوکت زدن کابل شبکه امکان پذیر نیست.

گام نخست: جدا کردن روکش کابل

گام نخست: جدا کردن روکش کابل

گام نخست: جدا کردن روکش کابل

 ابتدا با استفاده از استریپر یا سیم چین یا تیغ موکت بری باید روکش کابل را جدا کنید. ابزار اصلی برای انجام این کار استریپر است زیرا بدون آسیب زدن به کابل و براحتی روکش کابل جدا می شود. در ابتدا کابل باید بین دهانه و تیغه قرار گیرد و بسته به نوع و جنس کابل، استریپر دو یا سه دور چرخانده تا روکش کابل شبکه جدا شود.

نکته مهم اینکه باید از لخت کردن زیادی کابل اجتناب کرد زیرا در صورت آسیب رسیدن به روکش سیم می تواند پس از مدتی باعث ایجاد قطعی شود.

گام دوم: قرار دادن سیم ها طبق استاندارد

گام دوم: قرار دادن سیم ها طبق استاندارد

گام دوم: قرار دادن سیم ها طبق استاندارد

بعد از جدا کردن روکش سیم کابل شبکه می توانید ۴ زوج سیم به هم تابیده شده را ببینید. دلیل به هم تابیده شدن سیم ها، جلوگیری از نویز در شبکه است. در این مرحله باید طبق استانداردی ( معمولا استاندارد T-568B ) که قرار است کابل شبکه سوکت زده شود، پیچ و تاب سیم ها باز شده و کنار هم قرار بگیرند.

گام سوم: یکسان کردن طول سیم ها

گام سوم: یکسان کردن طول سیم ها

گام سوم: یکسان کردن طول سیم ها

در این مرحله برای اینکه هنگام پانچ کردن سیم ها داخل سوکت مشکلی پیش نیاید باید طول سیم ها را هم اندازه کرد. سیم بدون روکش برای سوکت زدن باید دارای اندازه ۱٫۵ تا ۲ سانتی متر باشد. بعد از اطمینان از رنگ بندی سیم ها باید سوکت را با استفاده از آچار شبکه (Crimping Tool) پانچ کرد. فشار به آچار باید به حدی باشد که بتوان صدای پانچ شدن سوکت را شنید. برای اطمینان از پانچ شدن صحیح سیم ها زیر تیغه ها و شل نبودن سیم ها می توان کمی کابل را کشید تا مطمئن شد که سیم ها از جای خود بیرون نمی آیند. در پایان بهتر است رنگ بندی کابل شبکه را دوباره بررسی شود.

اهمیت تستر کابل شبکه بعد از  سوکت زدن کابل شبکه

برای اطمینان از سالم بودن کابل باید بعد از اتمام کار سوکت زدن کابل شبکه آن را بوسیله تستر کابل، تست کرد.

تستر کابل شبکه دارای دو ورودی است که از طریق آن ها سوکت های RJ45 وارد کابل می شوند. دو سر کابل را در جک ها قرار داده و دستگاه را روشن می کنیم. برای نشان دادن وضعیت کابل ها روی تستر شبکه تعداد ۱۸ لامپ ال ای دی (LED) در دو ردیف ۹ تایی قرار دارند. لامپ های ۱ تا ۸ با عدد علامت گذاری شده اند و لامپ شماره ۹ نیز با حرف لاتین G (مخفف کلمه‌ی Ground) مشاهده می شود.

 در صورتی که لامپ های دو طرف کابل با یکدیگر روشن شوند نشانه این است که کابل سالم بوده و صحیح کار می کند. از آنجایی که اغلب تسترها با باتری ۹ ولتی کار می کنند باید از شارژ داشتن آن ها اطمینان داشت تا تستر بتواند لامپ های ال ای دی را در صورت درست بودن کابل، روشن کند.

اشتراک گذاری مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری مقاله
سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟