یکی از پرکاربردترین تجهیزات شبکه های داخلی (LAN)، کیستون (keystone) یا همان پریز شبکه است. این قطعه در واقع نوعی کانکتور مادگی بوده که جهت برقراری ارتباط بین کابل شبکه با تجهیزات دیگر مانند سوئیچ ها، روترها، سرورها و یا کیس کامپیوتر کاربران نهایی، مورد استفاده قرار میگیرد.
تاریخچه
تاریخچه استفاده از کیستونها را میتوان به سال ۱۹۷۹ میلادی و در یکی از پروژه های شرکت AMPجستجو نمود. در آن سال شرکت AMP اولین کیستون Cat3 را برای استفاده در سیستم کابل کشی ساخت یافته خطوط تلفن داخلی مورد استفاده قرار داد. بعدها به علت سهولت استفاده از این قطعه از آن در شبکه های کامپیوتری نیز استفاده شد. البته واژه کیستون (keystone) ۱۶ سال بعد، یعنی در سال ۱۹۹۵ توسط ICCC به این قطعه اطلاق گردید.
انواع کیستون و کاربردها
کیستونهای شبکه را میتوان از چند دیدگاه گروهبندی کرد؛ دستهبندی اول مربوط به محل نصب یا به کارگیری آن هاست. کیستون ها را میتوان در انواع مختلف پچ پنل، باکسهای روکار جهت نصب روی دیوار، باکسهای توکار جهت نصب داخل دیوار یا باکسهای کفخواب، فیس پلیتهای مختلف جهت نصب روی ترانکینگ مورد استفاده قرار داد. نکته مهم در هر یک از موارد فوق آن است که باید از کیستون مختص به محل نصب موردنظر استفاده شود، در غیر این صورت کیستون در جای خود قرار نگرفته و عمل نصب تجهیزات شبکه را مختل مینماید.
دستهبندی دوم مربوط به نوع کیستون از لحاظ ردهبندی یا category است. کیستونهای شبکه بر اساس این دیدگاه در یکی از گروههای CAT5 , CAT5e , CAT6 ,CAT6A , CAT7 , CAT7A , CATقرار میگیرند.
دستهبندی سوم مربوط به انواع کیستون از لحاظ جنس بدنه آن میباشد، که در برگیرنده دو گروه فلزی و تمام پی وی سی است.
زمانی که کابلهای شبکه از کنار کابل برق عبور میکند نیاز است تا در سرتاسر شبکه سیستم ارتینگ بصورت صحیح برقرار گردد. در این حالت حتما باید از کیستونهای فلزی استفاده نمود تا سیم ارت کابل شبکه به بدنه فلزی کیستون متصل شده تا مسیر عبور جریانات القایی تا چاه ارت کامل شود.
معمولا بر روی هر کیستون یک جدول رنگی وجود دارد تا نصاب به کمک آن بتواند به راحتی اتصال کابل شبکه روی کیستون را انجام دهد. این جدول رنگی شامل دو ردیف رنگی که بیانگر class Aو class B است میباشد.