Search
Close this search box.

اینترنت فیبر نوری چیست؟ آشنایی با مزایا و کاربرد آن در ایران

امروزه از تکنولوژی فیبر نوری برای دستیابی به سرعت بالا استفاده می‌شود. سرعت اینترنت فیبر نوری حدود ۱۰۰۰۰ مگا بیت در ثانیه (۱ گیگابیت در ثانیه) است که به شما قابلیت دسترسی به وب سایت‌ها را با بالاترین سرعت می‌دهد.

اما اینترنت فیبر نوری چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟ رقبای اینترنت فیبر نوری کدام‌ها است؟ وضعیت فیبر نوری در ایران چگونه است؟

پارسیان فیبر ارتباط تولید کننده انواع کابل شبکه، کابل فیبر نوری و تجهیزات پسیو شبکه، این مطلب را برای شما انتخاب کرده است.

آموزش نحوه کار اینترنت فیبر نوری: انواع کابل، مزایا، معایب و …

در این پست ما در مورد فیبر صحبت می‌کنیم که به اینترنت فیبر نوری اشاره دارد و یک شکل از ارتباطات فیبر نوری است.

با ارسال یک پرتو نور از طریق کابل‌های فیبر نوری ما قادر به انتقال اطلاعات از طریق یک فرآیند واقعا جالب هستیم.

کابل‌های فیبر از فیبرهای نوری بسیار کوچکتر ساخته شده‌اند. این فیبرها بسیار نازک هستند و ضخامت آن نسبت به موی انسان بسیار کمتر است.

اگرچه این فیبرهای نوری نازک‌ هستند اما در حال پیشرفت‌اند.

هر فیبر نوری دارای دو قسمت است:

  • هسته که معمولا از شیشه ساخته شده است بخش درونی فیبر را تشکیل می‌دهد که از طریق آن نور عبور می‌کند.
  • پوشش که معمولا یک لایه ضخیم از پلاستیک و شیشه است که دور هسته پیچیده شده است.

این دو بخش با هم کار می‌کنند تا پدیده‌ای به نام بازتاب کلی داخلی (Total internal reflection) را ایجاد کنند.

این پدیده به این موضوع می‌پردازد که چگونه نور می‌تواند از طریق فیبرها انتقال داده شود بدون اینکه فراری اتفاق بیافتد.

بازتاب کلی داخلی زمانی اتفاق می‌افتد که نور با زاویه بسیار کم (کمتر از ۴۲ درجه) به شیشه برخورد می‌کند و انعکاس پیدا می‌کند.

روکش نور را در هسته نگه می‌دارد زیرا از پلاستیک ساخته شده و چگالی اپتیکالی یا شاخص شکست پایینتری دارد.

نور از طریق لایه اطرف هسته که با آینه پوشیده شده است و هیچ نوری جذب نمی‌کند حرکت می‌کند.

سیگنال‌های نوری که در طول کابل فیبر حرکت می‌کنند اطلاعات باینری را حمل می‌کنند که تمام چیزهایی که در اینترنت مشاهده می‌کنیم را تشکیل می‌دهد.

این اطلاعات باینری از دو بیت ۰ و ۱ ساخته شده است که به آن اطلاعات دو دویی نیز گفته می‌شود.

این بیت‌های اطلاعاتی الگوهای هشت قسمتی را تشکیل می دهند که به آن بایت گفته می‌شود.

خب مسلما ترجمه دو بیت بسیار ساده‌تر از ۱ بایت اطلاعات است. پالس‌ها قبل از اینکه هرگونه تخریبی را تجربه کنند تا ۶۰ مایل حرکت می‌کنند.

برای اینکه داده‌ها و اطلاعات هزاران مایل انتقال داده شوند این پالس‌ها باید از تقویت‌کننده‌های نوری عبور کنند تا سیگنال‌ها را تقویت کنند بنابراین هیچ اطلاعاتی از بین نمی‌رود.

ارتباطات نهایی فیبر نوری

  • بعد از اینکه پالس‌ها به مقصد رسیدند یک ترمینال شبکه نوری (ONT) پالس‌های نوری را به اترنت الکتریکی تبدیل می‌کند که می‌تواند دستگاه شما را به اینترنت وصل کند.آخرین قطعه فیبر مصرف‌کننده را به ستون فقرات (Backbone) اینترنت متصل می‌کند.ستون فقرات در واقع چیزی است که مردم سراسر جهان می‌توانند از آن استفاده کنند و بخش عمده‌ای از آن از کابل‌های فیبر نوری ساخته شده است.اینترنت فیبر نوری شاید تکنولوژی جدیدی به نظر برسد اما در واقع از همان روزهای اول از آن استفاده شده است.در سال ۱۹۸۸ کابل‌های فیبر نوری برای اتصالات ایالات متحده اروپا استفاده شد. این کابل‌ها اولین خطوطی بودند که زیر دریا قرار داشتند و امروزه از از کف اقیانوس ‎ها عبور کرده‌اند. ستون فقرات هسته اینترنت است.

تکنولوژی FFTX فیبر نوری

چند نوع کانکشن فیبر نوری وجود دارد که یک ارائه دهنده سرویس اینترنت (ISP) می‌تواند نصب کند که با FTTX یا Fiber to the X نمایش داده می‌شود که X انتهای اتصال فیبر نوری را نشان می‌دهد.

  • FTTP/ FTTH/ FTTB/ FTTD که P مخفف Premise (فیبر به محل مشتری) و H مخفف Home (فیبر به خانه) و B مخفف Business (فیبر به کسب و کار) و D مخخف Desktop (فیبر به دسکتاپ) است که برای اهداف تجاری، خانگی و غیره استفاده می‌شود.
  • این نوع فیبرها شامل هیچگونه کابل مسی نیستند و از گران‌ترین کانکشن‌های فیبری برای ISP است.
  • FTTB که B آن مخفف Building (فیبر به ساختمان، کسب‌وکار یا زیرزمین) است خطوط فیبری هستند که در سراسر ساختمان توزیع شده‌اند. این نوع کانکشن‌ها برای آپارتمان‌ها، هتل‌ها، مدارس و ساختمان‌هایی که اینترنت را به چند کسب و کار مختلف ارائه می‌دهند بسیار محبوب هستند.
  • FTTC/FTTN/FTTS که C مخفف Cabinet (فیبر به کابینت یا جعبه مخابراتی) و N مخفف Neighborhood (فیبر به نود، محله یا آخرین تقویت کننده) و S مخفف Street (فیبر به خیابان) است و شایع‌ترین نوع کانکشن فیبری هستند که استفاده می‌شوند. این نوع فیبرها نسبت به فیبرهای premise حدود ۱۰۰۰ فوت دورتر سیگنال ها را تحویل می‌دهد.
  • این نوع کانکشن‌ها ارزان‌ترین فیبرهای نوری برای اینترنت پرسرعت هستند زیرا مجبور نیستند از زیرساخت‌های گرانقیمت استفاده کنند.

رقبای فیبر نوری

فیبرها بزرگترین رقبای DSL هستند. اینترنت DSL توسط خطوط تلفن مسی ارائه می‌شوند.

اینترنت کابلی نیز از مس استفاده می‌کند اما برخلاف DSL از کابل‌های کواکسیال به‌کار رفته در کابل تلویزیون استفاده می‌کند.

اینترنت وایرلس ثابت مانند سرویس تلفن همراه از امواج رادیویی که دکل‌ها پخش می‌کنند استفاده می‌کنند.

مزایای DSL

  • اینترنت DSL حداقل آسیب‌پذیری (هم از لحاظ محیط زیست و هم از لحاظ اقتصادی) را دارد.
  • کابل‌های مسی معمولا در مناطق روستایی یافت می‌شوند. کابل‌ها را می‌توان دوباره استفاده کرد بنابراین برای پروژه‌های ساختمانی به کابل‌های جدیدی نیاز نیست.
  • زی ساخت‌های فیبر نوری یا دکل‌های بی‌سیم می‌توانند گران باشند اما از طرف دیگر زیرساخت‌های فیبر نوری به برق نیاز ندارد و بسیار سازگار با محیط زیست است.
  • همانطور که در چند خط بالا توضیح دادیم کابل‌های مسی در بیشتر مناطق در دسترس هستند و استفاده مجدد از آنها برای ایجاد سرویس‌های اینترنتی نسبتا ساده است.
  • درست است که فیبر نوری در مناطق روستایی در دسترس نیستند اما اینترنت سریع‌تر و قابل اطمینان‌تری را ارائه می‌دهند.

مضرات DSL

  • اگر کابل‌های مسی به درستی نصب و نگهداری نشوند به شدت آسیب می‌بینند و در نتیجه می‌تواند تداخل ایجاد کنند و به شدت به شبکه آسیب برسانند. کابل‌های فیبر نوری امواج الکترومغناطیسی را منتشر نخواهند کرد و از پلاستیک یا شیشه ساخته شده‌اند بنابراین امواج تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند.
  • کابل‌های مسی اگر به درستی نصب و نگهداری نشوند خطر آتش‌سوزی را ایجاد می‌کنند.
  • تضعیف یا از دست رفتن سیگنال وجود دارد. سیگنال‌هایی که در سیم مسی منتشر می‌شوند سریعتر تخریب می‌شوند. بعد از ۳۲۰ فوت کابل، فیبر تنها ۳ درصد از سیگنال را از دست می‌دهد در حالی که در کابل‌های DSL 94 درصد از بین می‌رود.
  • هر کسی که از اینترنت استفاده می‌کند یا در حال دانلود است یا در حال آپلود. در اینترنت DSL سرعت آپلود و دانلود متقارن نیست و با هم فرق دارد. در حالی که در فیبر نوری سرعت آپلود و دانلود یکسان است.

مزایای اینترنت کابلی

  • اینترنت کابلی یکی از ارزانترین گزینه های اینترنت است اما سرعت آن به اندازه سرعت اینترنت بیسیم و فیبر نوری نیست.

معایب اینترنت کابلی

  • اینترنت کابلی می‌تواند سرعت دانلود ۱۰۰ مگا بیت در ثانیه را ارائه دهند که هنوز هم تقریبا یک دهم سرعت فیبر نوری است. اینترنت کابلی از طریق یک گره مرکزی به اشتراک گذاشته می‌شوند این بدان معناست که هر ۱۰۰ تا ۲۰۰۰ خانه دارای یک گره منفرد اشتراکی هستند. اشتراک‌گذاری غالبا منجر به کاهش سرعت در ساعات اوج مصرف می‌شود. برای مدیریت این رخداد شرکت‌های اینترنت پهنای باند کاربران را پس از رسیدن به مقدار مشخصی کم می‌کنند که می‌تواند برای کاربران ناراحت‌کننده باشد.

مزایای اینترنت وایرلس ثابت

  • اولین مزیت این شبکه‌های اینترنتی عدم استفاده از کابل است بنابراین هزینه خرید و نگهداری را کاهش می‌دهد.
  • بسیاری از مناطق وجود دارند که نمی‌توان به آنجا کابل‌کشی کرد بنابراین می‌توان از اینترنت وایرلس برای این مناطق استفاده کرد.

معایب اینترنت وایرلس ثابت

    • بزرگترین محدودیت اینترنت وایرلس ثابت این است که آنتن مشتری باید در تیررس دکل وایرلس ارائه‌دهنده باشد در غیر اینصورت وایرلس گزینه مناسبی برای شما نیست.
    • مانند اینترنت کابلی کاربران وایرلس ثابت بهنای باند اشتراکی دارند بنابراین وقتی که تعداد زیادی از کاربران به شبکه دسترسی پیدا می‌کنند سرعت کاهش پیدا می‌کند.

مزایای فیبر نوری

  • با خلاصه‌سازی مطالب بالا می‌توانیم به مزایای فیبر نوری دست یابیم:
    • فیبر نوری نسبت به کابل‌های مسی ارزان‌تر است.
    • فیبر نوری نازکتر است.
    • افت سیگنال کمتر است.
    • تداخلی در سیگنال‌های انتقال داده شده ایجاد نخواهد شد.
    • اطلاعات بیشتری را به صورت همزمان انتقال می‌دهد.
    • خطر آتش سوزی وجود ندارد.
    • وزن آن نسبت به سیم‌های مسی کمتر است.

معایب کابل فیبر نوری

    • هزینه زیاد برای شبکه‌های کوچک و متوسط
    • نیاز به افراد متخصص و تجهیزات خاص برای نصب
    • با تغییر زاویه شکست نور در روند انتقال داده‌ها اختلال ایجاد می‌شود.

فیبر نوری در مخابرات در ایران

شرکت مخابرات ایران اعلام کرد که مشترکان FFTH در سال گذشته ۳۱۵۰۵ مشترک بوده است و هنوز بسیاری از افراد هستند که از این فناروری بی‌بهره هستند، توسعه فیبر نوری ایران به منظور استفاده بهتر و ساده‌تر مردم از امکانات طراحی شده و امسال سعی می‌شود تا ۳۰۰ هزار پورت جدید توسعه داده شود. تاکنون ۱۸ هزار پورت فیبر نوری در تهران عرضه شده است.

این در حالیست که بسیاری از مناطق ایران از این فناوری بی‌بهره‌اند و بسیاری از کاربران از سرعت اینترنت فیبر نوری در ایران راضی نیستند.

فرم مشاوره رایگان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری مقاله
سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟